BREAKING NEWS / Cum s-au implicat doi foşti demnitari într-o schemă de afaceri care produce ilegal milioane de euro din testarea aparatelor de jocuri de noroc. ( Episodul 1.)

Încasările unei companii săteşti au explodat în ultimii doi ani, după ce a obţinut, peste noapte, o licenţă de la stat ca să măsoare aparatele de jocuri de noroc pe o acreditare care nu are nici o legatură cu domeniul.

Cine este Regio Metro Cert ?


Regio Metro Cert SRL, funcţionează într-o casă din satul Pieleşti, judetul Dolj, una dintre reşedintele lui Remus Voinea, personaj cu un trecut infracţional, de meserie inginer mecanic, condamnat, în 1998, la doi ani şi jumătate de închisoare pentru contraband cu ţigări. Condamnarea l-a împiedicat să administreze afacerile familiei până în 2014, când a obţinut reabilitarea judecătorească.
Până atunci, companiile sale au fost înscrise pe numele socrilor, soţiei şi celor doi fii ai săi, Alexandru şi, respectiv, Andrei Voinea. Primul, Alexandru Voinea, a înfiinţat şi Regio Metro Cert pe 29 mai 2012, când avea doar 22 de ani. A rămas în firmă până astăzi.
Fratele său mai mic, Andrei Voinea, a fost asociat în afacerea mai veche a familiei, Metroreal SRL. Soţia acestuia figurează ca angajat al spitalului de psihiatrie Voila şi în declaraţia de avere declară că soţul este angajat la Regio Metro Cert şi la RENAR, organismul de evaluare naţională care certifică pe Regio Metro Cert. Este evident un conflict de interese.
Probabil aşa se explică şi faptul că RENAR nu a luat măsuri împotriva unei companii care foloseşte o acreditare într-un domeniu şi certifică în cu totul alt domeniu.
Conexiunile ascunse din jurul acestor afaceri dezvăluie cum a ajuns Regio Metro Cert să-şi creascã încasările de zece ori în ultimii doi ani, ajungând la o cifră de afaceri anul trecut de aproape 10 milioane de lei.
Un alt tânăr din Craiova, Mihai Daniel Sandu, înfiinţează în 2016 o nouă firmă cu obiect identic de activitate – SMD Metrology SRL. Se ocupă tot de
analize tehnice, adică, pe scurt, de metrologie.

În mod bizar, în august 2017, Sandu o cooptează în afacerea lui pe Odeta Cristinela Nestor, 44 de ani, fosta preşedinte, cu rang de secretar de stat, fost demnitar , a Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc . 

Nestor fusese preşedintele instituţiei care supraveghează piaţa jocurilor de noroc, autorizând astfel operatori de pariuri sportive, cazinouri sau
păcănele. Aceasta, conform unor surse din cadrul ONJN , a făcut presiuni la anumiţi angajaţi ca să propuna la licenţiere o companie cu acreditarea în alt domeniu decât cel al jocurilor de noroc.


Cum a ajuns un tânăr de doar 27 de ani din Craiova să se asocieze cu un fost demnitar al statului ?


Sandu era, de fapt, angajatul familiei Voinea, iar în această calitate s-a ocupat de înregistrarea oficială a domeniului „regiometrocert.ro” pe 25 ianuarie 2017. Atunci era student la Facultatea de Automatică. Numărul său de telefon figurează şi astăzi ca persoană de contact pentru domeniul web. În schimb, numărul de telefon al lui Andrei Voinea, mezinul familiei din Craiova, apare ca persoană de contact la Registrul Comerţului al companiei SMD Metrology, în care a fost cooptată fosta şefă ONJN, Odeta Nestor. Exact de la această instituţie avea să obţină câteva luni mai târziu Regio Metro Cert licenţa pentru a putea certifica aparatele de jocuri de noroc, exact activitatea responsabilă de creşterea încasărilor sale.
Se întâmpla pe 30 ianuarie 2018, a doua zi după numirea Guvernului Dăncilă. Atunci, Regio Metro Cert a obţinut licenţa de la Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc (ONJN).
Conform datelor din dosarul de licenţiere al Regio Metro Cert, serviciul juridic din cadrul ONJN a dat aviz nefavorabil, spunând că nu îndeplineşte condiţiile de licenţiere, ulterior, după presiuni uriaşe ale Odetei Nestor (după spusele surselor din cadrul instituţiei), serviciul juridic a revenit spunând că poate fi supus analizei spre aprobarea licenţei, dar după ce aduce completări în sensul îndeplinirii condiţiilor de licenţiere, respectiv deţinerea acreditării în domeniul jocurilor de noroc. În mod cel puţin dubios acest dosar a fost înaintat comisiei fără completări şi a fost prezentat ca şi conform, comisia luând decizia de acordare a licenţei în necunoştintă de cauză, aceştia fiind informaţi că dosarul îndeplineşte condiţiile. Compania a primit astfel dreptul să măsoare şi să certifice aparatele de jocuri de noroc timp de 10 ani, până pe 30 ianuarie 2028 cu o certificare în alt domeniu decât cel a jocurilor de noroc. În acel an, încasările companiei au crescut de patru ori faţă de 2017, de la nici un milion de lei la aproape 1 milion de euro. După încă un an, în 2019, Regio Metro Cert şi-a dublat din nou încasările, atingând un nivel de aproape 2 milioane de euro.


Dar să revenim la Odeta Nestor :


Odeta Cristinela Nestor, 44 de ani a fost preşedintele Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN) din 2013 până în anul 2017, funcţie asimilată cu demnitatea de secretar de stat. După ce i-a expirat mandatul, Odeta Nestor a fost cooptată, prin interpuşi, în grupul Metroreal, care câstigă milioane de euro din contractele pentru analiza tehnică de la companile de jocuri de noroc – piaţă supravegheată de ONJN.
La câteva luni după ce a părăsit şefia ONJN, Odeta Nestor şi-a înfiinţat două firme de consultanţă pe piaţa jocurilor de noroc : una off-shore înregistrată în : Hong Kong, şi alta în România.
În cei patru ani cât a condus ONJN, Odeta Nestor şi-a dezvoltat o relaţie apropiată, amoroasă, cu Tudor Simota, şeful direcţiei de control din această instituţie, acesta fiind şi cel pentru care Odeta Nestor a divorţat. De curând , aceştia au fost împreună în USA să sărbătaorească naşterea primului copil al fetei Odetei Nestor . 
Tudor Simota este un fost ofiţer de la BCCO Arad de unde a fost promovat în funcţia de şef de cabinet al fostului ministru de finanţe în cabinetul Victor Ponta, Liviu Voinea, de unde a fost trimis membru neexecutiv în Consiliul de Administraţie al Loteriei Naţionale şi director al Direcţiei Corpului de Control al ONJN. Acesta s-a menţinut în această funcţie până în prezent. În momentul de faţă, Simota face obiectul mai multor controale din partea corpului de control al ministrului de finanţe, al corpului de control al primului ministru, al controlului intern al ONJN cât şi în comisia de disciplină a instituţiei. Aceste are chiar şi câteva plângeri pentru hărţuire la adresa unor colegi pe care, din spusele surselor, îi forţează şi îi manipulează să facă ilegalităţi sau să ia decizii după bunul lui plac şi nu după interesele instituţiei. Inclusiv la ANI are o plângere din partea insituţiei la care lucrează.
Tudor Simota se îmbracă şi are obiecte foarte scumpe , de ordinul zecilor de mii de euro,  pe care în mod normal ,  un funcţionar de la stat nu ar avea cum să şi le permită.
La data de 30 august 2021, Direcţia de control a sancţionat Regio Metro Cert pentru o situaţie în care sigiliile aplicate şi rapoartele emise nu au fost conforme cu realitatea. În urma sancţionării , direcţia, prin Tudor Simota, trebuia, conform legii, să propună suspendarea licenţei RMC până la 6 luni, lucru care nu
s-a întâmplat. O altă situaţie în care trebuie să raspundă Tudor Simota şi care are  iz penal.
Un alt aspect de amintit este faptul că acesta este coordonatorul de proiect al achiziţionării soft-ului MFiles care este soft-ul folosit de ONJN pentru a prelucra datele, soft care nu are legatură cu caietul de sarcini din achiziţie şi care nu a putut fi finanţat în integralitate pentru că au fost constatate neregului şi a fost încadrat ca şi nefinanţabil, ONJN fiind nevoit să platească din bani proprii o parte din cheltuială, aceasta fiind considerată prejudiciu.
După ce a părăsit ONJN, Odeta Nestor şi-a înfiinţat o companie off-shore : OG Consulting Limited cu adresa in Suite 2405, Progress Commercial Building, 9 Irving Street, Causeway Bay Hong Kong Island.
La două luni după ce a părăsit şefia ONJN, Odeta Nestor a înfiinţat o altă companie pentru a oferi consultantă în domeniul jocurilor de noroc :

Am înfiinţat Nestor Gambling Office SRL pentru a acorda consultanţă în zona operatorilor jocurilor de noroc, dacă eu am făcut legea jocurilor de noroc e normal să mă întrebe pe mine. Dacă mi se va solicita punctul de vedere pe o anumită zonă am să încerc să-i îndrum pe operatori să respecte legea. Cât timp am deţinut funcţia de preşedinte al ONJN nu am avut nici un fel de contracte de consultanţă cu piaţa jocurilor de noroc, fostul meu soţ având o firmă de after school„, susţinea atunci Odeta Nestor.
Odeta Nestor mai deţine şi poziţia de preşedinte al Asociaţiei Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanţă (AOJND) poziţie de care se foloseşte pentru a face rost de informaţii pe care le utilizează mai apoi în afacerile în care este implicată, membrii asociaţiei neştiind faptul că aceasta îşi urmăreşte doar interesele proprii.
Încă un personaj cu rol activ în această poveste este Florea „Ica” Voinea, 64 de ani, fost senator PSD. A fost consilierul principal al premierului Viorica Dăncilă. La finalul anului 2016, după ce Ică Voinea îşi termina mandatul de senator este angajat de compania Metroreal, afacere patronată de rudele sale din Craiova. Concomitent, Voinea devine şi consilier  al Asociaţiei Române de Acreditare – RENAR, instituţia care face jocurile pe piaţa analizelor tehnice şi aparatelor de măsură, adică exact asociaţia care face jocurile pe piaţa companiilor specializate în metrologie, unde activează companile Metroreal, SMD Metrology şi Regio Metro Cert.
Acesta a intervenit în mod constant în susţinerea Regio Metro Cert, inclusiv acum face presiuni pentru a asigura “spatele” afacerii. Este bine cunoscută relaţia acestuia cu soţul Vioricăi Dancilă, prin care a ţinut legătura cu premierul din acea vreme, exercitându-şi în acest mod influenţa. Regio Metro Cert a fost suspendată de către ONJN până la intrarea în legalitate, respectiv până la
obţinerea acreditării în domeniul jocurilor de noroc, lucru care putea sa-l facă până acum, dar nu s-a întâmplat, sfidarea la adresa ONJN şi a legii fiind maximă.
Lucrările de certificare pe care aceasta le-a făcut sunt cel puţin îndoielnice, ridicând suspiciuni de evaziune fiscală, spălare de bani, protecţie socială şi pericol pentru integritatea fizică.
RENAR este condusă de Fănel lacobescu, de loc tot din Craiova, unde este şi profesor universitar. Acesta a mai fost şi director al Biroului Român de Metrologie Legală.
RENAR trebuia să emită schema de acreditare pentru organismele de evaluare din anul 2016, până de curând acest lucru nu s-a întâmplat. Dar ca şi o coincidenţă, după 5 ani, exact în momentul suspendării celor 3 companii care nu aveau acreditare pe jocuri de noroc, RENAR, fortează “violent” o schemă de acreditare care ridică multe semne de întrebare, cel mai agresiv în promovarea acestei scheme fiind chiar Fănel lacobescu, preşedinte RENAR, pe care, după cum se laudă prin piaţă Remus Voinea, acesta l-ar fi “pus” în funcţie.

Probabil aceasta este o altă cauză, de ce RENAR, prin preşedintele Fănel lacobescu, nu a reacţionat şi nu a luat măsuri la numeroasele sesizări referitoare la faptul că o companie foloseşte o acreditare într-un domeniu pentru a face certificări în alt domeniu decât este acreditată, lucru discutat de Fănel lacobescu într-o sedinţă oficială din cadrul ONJN, unde a confirmat că o companie care are acreditare într-un domeniu nu poate face certificare decât în domeniul în care este acreditat.
Un alt aspect interesant este acela că sunt foarte mulţi operatori de jocuri de noroc care au spus că Odeta Nestor şi Fănel lacobescu ar fi purtat discuţii cu ei, cerându-le să lucreze cu Regio Metro Cert, pe unii din ei ameninţându-i că dacă nu o fac o să aibă de suferit, urmând ca Tudor Simota să se ocupe de asta.

Regio Metro Cert a contestat în instanţă faptul că nu ar trebui să ai acreditare pe domeniul în care trebuie să-ţi desfăşori activitatea, dar , la data de 10.02.2022 ICCJ a respins acţiunea ca fiind nefondată, spunând foarte clar că nu poti avea o acreditare într-un domeniu şi să-ţi desfăşori activitatea în altul. Din concluziile ICCJ cităm : „…interpretarea reclamantei că actul normativ care reglementează domeniul jocurilor de noroc permitea utilizarea acreditării obţinută în orice alt domeniu, este eronată. De altfel, este mai mult decât elocvent exemplul invocat de pârât privind imposibilitatea ca o companie care deţine acreditarea în domeniul sanitar (pentru verificarea conformităţii unor aparate sau instalaţii) să poată utiliza acreditarea şi în domeniul jocurilor de noroc (pentru verificarea maşinilor, instalaţiilor, dispozitivelor, meselor de jocuri de noroc şi a altor mijloace de joc) şi invers, FIIND EVIDENT CĂ ACREDITAREA TREBUIE SĂ FIE ACORDATĂ PE UN ANUMIT DOMENIU ŞI UTILIZATĂ ÎN ACEL DOMENIU DE ACTIVITATE.  ……”

http://www.scj.ro/1094/Detalii-dosar?customQuery%5B0%5D.Key=id&customQuery%5B0%5D.Value=5400000000180804

O altă situaţie de semnalat ar fi presiunea pe care departamentul de control , condus de Tudor Simota , o face pe un provider de soft , OKTO PAY , în încercarea de a-l determina să iasă din piaţă, pentru că Odeta Nestor ar avea interes la o firmă care procesează plăţi . Presiunea este pusă pe OKTO şi pe clienţii acestei companii , aceasta trimiţând de curând un memoriu către ONJN în care descrie situaţia de fapt şi în care denunţă presiunea controalelor . Se zvoneşte că Odeta Nestor personal ar fi sunat operatorii care lucrează cu tehnologia OKTO şi i-ar fi avertizat voalat că nu este bine să lucreze cu ei . 
Regio Metro Cert mai deţine certificarea cu sistemul de manegement al calităţii şi sistemului de manegement de mediu, în conformitate cu standardele de referinţă SR EN ISO 9001, respectiv SR EN ISO 14001, de către Mişcarea Română pentru Calitate (MRC) şi este membru RENAR.

Mişcarea Română pentru Calitate este o asociaţie fondată în 1999 de Fănel lacobescu la Craiova.

Are adresa pe strada Părului nr. 8, Craiova şi are următoare conducere administrativă :

Mangra Mihail – Presedinte al Consiliului Director,

Ştefănescu loan – vicepreşedinte ştiinţific al Consiliului Director,

Berceanu Maria – membru al Consiliului Director,

Poenaru Maria – Magdalena – membru al Consiliului Director.

(VA URMA)