Edilul din Filiasi, reales cu 90 %, “executat” de INSTITUŢIA PREFECTULUI DOLJ cu ajutorul legislaţiei şchioape din România pentru a organiza din nou alegeri în speranţa că va câştiga alegerile candidatul propus de PNL

Gheorghe Ilie, primarul oraşului Filiaşi a câştigat alegerile locale din septembrie, anul trecut, cu 90 %. La puţin timp de la investire, suprefectul Daniela Dobrin a semnat, nu este exclus şi la insistenţe politice, Ordinul nr. 624/22 decembrie 2020. Actul cu pricina avea să constate încetarea de drept, înainte de termen, al mandatului de primar al oraşului Filiaşi. Însă, ordinul a fost emis cu exces de putere, prin încălcarea competenţelor prevăzute de lege, de către doamna Daniela Dobrin, care exercita cu caracter temporar funcţia publică de subprefect de Dolj. Competenţa legală de a emite ordinul menţionat aparţinea, imperativ, prefectului de Dolj, Nicuşor Roşca, aşa cum prevede Codul Administrativ. Pe de altă parte, Instituţia Prefectului, nu a dat curs nici solicitării secretarului UAT Filiaşi, prin care se solicita un exemplar al Deciziei 5394 a ICCJ. Ca atare, ordinul emis, nu putea produce efecte, în mod valabil, faţă de primarul Gheorghe Ilie Costeluş, acesta încalcând  prevederile OUG nr. 57/2019 conform căreia trebuia să aibă la bază un referat semnat de însuşi secretarul UAT Filiaşi, precum şi actele din care rezultă motivul legal de încetare a mandatului.

SCURT ISTORIC AL ÎNTÂMPLĂRILOR

“Incompatibilitate” edilului ales cu peste 90 % a fost  reţinută într-un  raport de evaluare în care se consta  faptul că primarul  Gheorghe Ilie Costeluş a deţinut, în paralel, în perioada 16 iulie 2012 – 27.09.2013, atât funcţia de viceprimar al oraşului Filiaşi, cât şi pe cea de reprezentant în Consiliul de Administraţie al Liceului Tehnologic „Dimitrie Filişanu”, o funcţie neretribuită.  Delegarea fusese validată prin hotărârea Consiliului Local Filiaşi şi avizată din punct de vedere al legalităţii chiar de  INSTITUŢIA PREFECTULUI DOLJ. Documentul  întocmit de ANI, a fost contestat, fiind  invalitat de Curtea de Apel Craiova.  Însă, ICCJ, prin Decizia nr. 5394 din 21 octombrie 2020, întoarce situaţia la 180 grade. Admite RECURSUL şi “confirmă”starea de incompatibilitate din perioada 16 iulie 2012 – 27 septembreie 2013. În baza acestei decizii, pronunţată de ICCJ, subprefectul de Dolj a emitea Ordinul nr. 624/22 decembrie 2020 privind constatarea încetării de drept, înainte de termen, al mandatului de primar al oraşului Filiaşi. Însă, acum, problema de drept este  dacă subprefectul Daniela Dobrin, putea semna ordinul, la care ne referim, în absenţa unui alt ordin premergător, prin care să i se delege, o asemenea competenţă.

Depăşindu-şi atribuţiile conferite de Codul Administrativ, nefiind desemnată printr-un act juridic cu aceeaşi forţă juridică, Daniela Dobrin a semnat, la insistenţele politice ale  partidului din care provine, un ordin care a generat o stare de provizorat, contraproductivă, la Filiaşi.

După emiterea Ordinului 624/2020, primarul ales cu 90% îl contestă la Tribunalul Dolj. Azi, Tribunalul s-a pronunţat în speţa respectivă :

Anulează cererea de intervenţie accesorie formulată de Popescu Mihaela Ofelia Rodica, ca netimbrată. Admite cererea formulată de reclamantul Gheorghe Ilie Costeluş privind sesizarea Curţii Constituţionale. În baza art.29 alin.4 din legea nr.47/1992 sesizează Curtea Constituţională pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor dispoziţiilor art.26 alin.3 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr.144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, dispoziţiile art.87 alin.1 lit.d din Legea nr.161/2003, a pct.2 articol unic din Legea nr.128/2017 şi a dispoziţiile art.160 alin.1 lit.b din OUG nr.57/2019 privind Codul Administrativ. Respinge cererea de suspendare a judecăţii cauzei formulată de reclamantul Gheorghe Ilie Costeluş în contradictoriu cu pârâtul Instituţia Prefectului Dolj şi Prefectul Judeţului Dolj, până la soluţionarea definitivă a excepţiei de neconstituţionalitate. Respinge excepţia de nelegalitate a ordinului prefectului nr.132/18.03.2020, ca neîntemeiată. Respinge acţiunea formulată de reclamantul Gheorghe Ilie Costeluş în contradictoriu cu pârâtul UAT Filiaşi prin primar, ca fiind îndreptată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge acţiunea formulată de reclamantul Gheorghe Ilie Costeluş în contradictoriu cu pârâtul Instituţia Prefectului Dolj şi Prefectul Judeţului Dolj, ca neîntemeiată. Definitivă.

Comunitea locală  este alături de primarul Gheorghe Ilie Costeluş, în lupta pentru dreptate.

Multe comunităţi  suferă ca urmare a unor prevederi legale în multe cazuri aberante, legi care nu serversc binelui public, aşa cum ar trebui, ci mai degrabă, în multe cazuri, pun beţe în roate dezvoltării unor localităţi sau judeţe.

Cert este că ANI, a fost, este şi va fi folosită ca armă politică a cărei principale menire ar fi eliminarea unor adversari politici incomozi.

Lasă un răspuns