VIDEO/Dezastru ecologic la marginea Calopărului. Mii de perechi de încălţăminte aruncate pe câmp

De când s-au desființat gropile de gunoi ale fiecărei localități s-a produs o adevărată degringoladă în rândul populației. Există un singur operator economic autorizat la nivelul județului, care ridică, transportă, depozitează resturile menajere, dar, care nu a reușit să pună la punct un sistem foarte bun în acest sens. Oamenii se plâng că mașinile de gunoi nu ajung pe la porțile lor, cel puțin în mediul rural și chiar dacă merg, nu au primit din partea operatorului pubele și ghene pentru a strânge resturile. Situaţia de la marginea comunei Calopăr este una dramatică, de mai mulţi ani. Principala ameninţare pentru locui­torii comunei, dar şi pentru fauna şi flora din zonă o reprezintă mormanele de gunoi.

Din verificările pe care le-am făcut cu privire la afirmaţiile surselor noas­tre, am constatat că în afară de fel şi fel de gunoaie, aici au fost aruncate cu bună ştiinţă şi mii de perechi de încălţăminte. Tone de gunoaie sunt aruncate pe o suprafaţă de câteva sute de metri pătrați.

Ancheta este abia la început. Garda de Mediu a fost prezentă la faţa locului şi a început propria anchetă.

Ce spune Garda de Mediu ?

Am contactat conducerea Gărzii de Mediu Dolj, după ce am transmis imaginile şi locaţia.

Vom identifica zonele și în regim de urgență vom demara controale. Obligativitatea unităților administrativ teritoriale este de a ecologiza zonele afectate de depozitările necontrolate de deșeuri , a declarat  pentru GAZETA OLTENIEI, Gheorghe Călinoiu,  comisarul-şef  al GNM Dolj.

Însă, timp de câteva ore comisarul gărzii de mediul care ar fi trebuit să facă constatarea la faţa locului, a fost “invizibil”. Acesta a stat în biroul primarului din Calopăr, “de frica presei”. După lungi insistenţe şi-a făcut apariţia la faţa locului pentru a stabili starea de fapt. Peisajul este dezolant. Câmpurile din jurul comunei sunt împânzite de deșeuri care au ajuns să fie descărcate chiar și pe marginea mlaştinilor.

În satul Sălcuţă, situația este similară. Sub brazdele de pământ proaspăt răvășit se pot observa cu ușurință deșeuri menajere. După urmele de șenile, gunoaiele au fost împinse către o vale mlăștinoasă și acoperite cu un strat superficial de pământ. Tot acolo se află, cel mai probabil, și cenușa de la focurile surpinse de localnici cu câteva zile înainte.

Aşteptăm, desigur şi reacţia Gărzii de Mediu, pentru că în privinţa primăriei… încă nu am aflat cum va fi rezolvată cealaltă problemă a gunoaielor care sufocă, comuna.

“ Aceste mormane de gunoi se află aici de mulţi ani, însă priorităţile noastre au fost cu totul altele….”, preciza viceprimarul Marius Pavel.

Şi-atunci, gunoaiele rămân împrăştiate pe câmpuri, fiind un real focar de infecţie. Despre colectare selectivă, aşa cum spun normele europene… nici pomeneală !

Bine aţi venit în lumea reală, într-o comună cu gunoiul depozitat în câmp, lângă culturi.  

Vom reveni !!!