VIDEO / Reparaţia a 500 metri liniari ai unei străzi din Sălcuţa la preţ dublu – 436.580 lei plătiţi pentru lucrări neconforme !!!

Administraţia locală din Sălcuţa, în frunte cu primăriţa social-democrată Aurica Giurcă, aleasă în 2020 în funcţia de edil al comunei, a acordat lucrările de reparaţie a 504 metri a străzii A.I. Cuza (ex DC 101) firmei DATAR TRANS din Craiova.  Procedura de acordare nu apare în Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfăşurare al achiziţiilor publice  (SICAP). În urma acestei proceduri de achiziţii, preturile de reparaţie practice s-au dublat.  

  • Cu dedicaţie , fără SICAP

Dacă în ultimii ani achizitiile publice ale comunei legate de lucrări de investiţii publice s-au realizat prin sistemul electronic de achiziţii publice (SICAP), odată cu instalarea în functie a  primăriţei, SICAP-ul a devenit un portal nefrecventabil pentru noua conducere.

Ocolind sistemul de achiziţii publice, preferându-se doar publicarea anunţului de participare în Monitorul Oficial, fără o altă publicitate a licitaţiei –  SICAP, presă scrisă, etc, în luna noiembrie 2022 s-a semnat contractul 5327/11.11.2022.

În noiembrie 2022, visul cetăţenilor comunei Sălcuţa părea să fi devenit realitate. Cu fonduri proprii, primăria a “încercat” să reabiliteze 500 metri dintr-un drum comunal (DC 101), astăzi strada A.I. Cuza. S-a turnat un strat de 2,5 cm, de asfalt deşi anterior trebuiau făcute anumite intervenţii : frezare, curăţirea mecanică, etc.  La mai puţin de şase luni de la terminarea lucrărilor, au început să apară şi problemele. Asfaltul s-a crăpat pe anumite porţiuni şi au apărut şi gropi. Pe de altă parte drumul nu are niciun marcaj rutier.

„ Este o bătaie de joc. În România nu trebuie să te bucuri prea tare, că rămâi dezamăgit. Mai bine nu-l asfaltau deloc, că eram învăţati cu gropile de data trecută. Loc de fărmat maşina ! ”, mărturiseşte dezamăgit consilierul local Marian Becu.

De cealaltă parte, primăriţa PSD-istă, spune că drumul este în garanţie şi că v-a notifica constructorul.

 „ O să fac o comisie să constate ce-a dus la acea problemă şi voi anunţa constructorul pentru a remedia deficienţele. “, a declarat Aurica Giurcă.

Un alt lucru ciudat este că Primăria Sălcuţa a întocmit un caiet de sarcini  plin de greșeli gramaticale, acest document fiind redactat într-un mod care  sfidează minimele cunoştinţe ale limbii române.