Ana-Maria Gebăilă, chemată la parchet pentru a-și dezvălui, sursele, după un articol despre „beizadelele” din Craiova

GAZETA OLTENIEI  este alături de jurnalista Ana-Maria Gebăilă ! Suntem stupefiaţi de metodele securistice ale unui procuroraş de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj  de a pune presiune pe Ana-Maria, pentru a-şi dezvălui sursele unei anchete jurnalistice. Este vorba despre o plângere penală, iar colega noastră a fost citată ca martor.

Procuroraşul încercă prin metode securistice să o oblige pe colega noastră să divulge identitatea surselor care au contribuit la realizarea unei anchete jurnalistice publicată pe platforma media stiricraiova.ro care vizează infracțiuni cu privire la consumul de droguri. Tovarăşul vrea să afle modul în care ar fi ajuns numele șoferiței la jurnalistă, respectiv prin Whatsapp, email sau alte mijloace, dacă sursa lucrează la Poliție și alte detalii care să ducă la identificarea acesteia.

În ianuarie, ea  semna un articol, în care arăta că „ fiica directorului general al Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL) Craiova, Adinel Ilinca, a fost prinsă circulând la volanul unui autoturism sub influenţa drogurilor, în timpul unei razii ample a lucrătorilor IPJ Dolj ”.

Redăm postarea colegei noastre :

Când beizadelele din Craiova, şi nu numai, umblă drogate şi băute la volan, organele scot căpşoarele şi răspund cu „da, să trăiţi” la smiorcul tăticilor şi mămicilor afectaţi de „tupeul” ziariştilor care îşi permit să scrie despre evenimentele din oraş.

Le fac dosare penale jurnaliştilor şi le cer, sub jurământ, fiindcă sunt citaţi ca martori (LOL), să răspundă la întrebări precum : de unde ai avut INFORMAŢIILE? CINE ţi le-a DAT? CÂND? sub ce formă? Cercetată penal sunt eu, cu nume şi prenume, şi toate organele de poliţie din galaxie, pentru scurgere de informaţii, divulgarea de secrete etc. Ce să mai, ca în filme. Cu proşti!

Un procuror din România, ţară membră UE, mă constrânge să îi spun, sub jurământ (la audieri, ca martor eşti obligat să juri că spui tot ce ştii, în vreme ce ca inculpat poţi să refuzi să faci vreo declaraţie, pentru că orice spui poate fi folosit împotriva ta) cine sunt sursele mele jurnalistice. Da’, cine, Doamne iartă-mă, ţine minte toate bârfele şi ştirile despre toate mizeriile din Craiova?! Eu, NU. Nu mai băgaţi presa în dubă pentru cai verzi pe pereţi. CEDO, here I come!

GAZETA OLTENIEI reaminteşte că,în repetate rânduri, CEDO, a subliniat că articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului garantează nu numai fondul și conținutul informațiilor și ideilor, ci și mijloacele de transmitere a acestora, presei fiindu-i acordat cel mai larg domeniu de protecție în jurisprudența CEDO.

Potrivit CEDO:  protecția surselor jurnalistice este una dintre condițiile fundamentale ale libertății presei. […] Fără această protecție, sursele ar putea fi descurajate să ajute presa să informeze publicul despre chestiuni de interes public. În consecință, rolul vital de gardian public al presei ar putea fi subminat, iar capacitatea presei de a prezenta informații corecte şi demne de încredere ar putea fi afectată negativ. […] un ordin de divulgare a sursei […] nu poate fi compatibil cu art. 10 din Convenție, cu excepția cazului în care este justificat de un interes public superior “.

Cu alte cuvinte, procuroraşul, încalcă prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului și  comite un grav delict împotriva drepturilor și libertăților garantate pentru jurnaliști de legislația europeană a Drepturilor Omului.

GAZETA OLTENIEI solicită respectarea legislației Uniunii Europene cu privire la drepturile și libertățile garantate pentru jurnaliști din perspectiva Convenției Europene a Drepturilor Omului și să înceteze orice formă de presiune ilegală asupra jurnalistei Ana-Maria Gebăilă.

GAZETA OLTENIEI  își exprimă solidaritatea cu colega noastră, jurnalista Ana-Maria Gebăilă !!!